بازاریابی و صادرات پنبه
پنبه مانند سایر محصولات کشور از نظر صادرات دارای کد مخصوص به خودش است که توانسته سهم زیادی را در بازار به خود اختصاص دهد. کشورهای امریکا، چین و … از بزرگترین صادر کننده گان این محصول هستند. در طی سال ها اخیر با استفاده از تغییراتی که در ژنتیک این گیاه صورت گرفته میزان تولیدات آن به شدت بالا رفته و توانسته جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص دهد. در واقع تجارت امروزه توانسته به جایگاه ویژه ای در دید همگان قرار بگیرد. صادرات پنبه نیز دارای سود بسیار بالاست و افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند دارای بهترین درآمد ها هستند.
صادرات پنبه و معرفی آن
پنبه مانند سایر محصولات کشاورزی دارای چندین کاربرد است. از محصولی که از پنبه به دست می آید در ساخت الیاف و … استفاده می شود. هنگامی که محصول برداشت شد از آن در جهت تغذیه دام ها استفاده می کنند. پنبه به طلای سفید شهرت یافته است. اگر چه بسیاری از کشورهای در زمینه صادرات پنبه توانسته اند بالاترین میزان را به خود اختصاص دهند.
کشور ایران نیز در زمینه تولید پنبه و صادرات آن دارای جایگاهی است. از پنبه ها در امور پزشکی نیز استفاده می شود که به شدت به آن احتیاج است. در کشور ما علاوه بر این که این محصول کشت می شود کارخانه هایی در این زمینه فعالیت می کنند که پنبه را تمیز می کنند و در اختیار مشتریان قرار می دهند. این محصول در صنایع نساجی بشدت مورد توجه است.
همانطور که گفتیم از پنبه در چندین مورد استفاده می شود. این محصول می تواند روغن نیز داشته باشد که از آن در جهت مصارف خاصی استفاده می شود. کشت پنبه در تمامی کشورهای جهان وجود دارد چرا که بدون آن کار بسیاری از شرکت ها و کارخانه جات عقب می ماند و نیاز جامعه تامین نمی شود. مخصوصا در زمینه پوشاک. پنبه در محصولات کشاورزی بسیار سرشناس است و هیچ کدام از محصولات دیگر نمی توانند با پنبه رقابت کنند. اگر چه این محصول در کشور کشت می شود اما کشور در موارد خاص مجبور به واردات آن می شود.
صادرات پنبه و تاریخچه آن در کشور
پنبه جزء معدود موارد محصولات کشاورزی بوده که از حدود دو هزار سال تاکنون در کشور کشت می شود. این محصول در سال های ابتدایی که وارد کشور شده بود و کشت می شد فقط در جهت مصارف داخلی بود اما پس از گذشت چندین سال کشور به صادرات آن نیز پرداخت. و کارخانه هاییی که در این زمینه فعالیت می کردند توانسته بودند افراد زیادی را به این کار وارد کرده و اشتغال زایی کنند. بیشتر محصول پنبه در شمال کشور کشت می شد چرا که آب و هوای بسیار مساعد داشت و تاکنون نیز بیشترین میزان برداشت پنبه از شهرهای شمال کشور است.
نمودار مربوط به کشت و صادرات پنبه در کشور
همانطور که گفتیم در اوایل تولید پنبه در کشور بسیار زیاد بود. به نمودارهای آماری در جهت تولید پنبه و صادرات آن در سال 1356 تا سال 1393 نگاهی می اندازیم.
همانطور که مشاهده می کنید در این نمودار میزان کشت پنبه به دو صورت آبی و دیم صورت گرفته است که با رنگ های آبی و نارنجی قابل مشاهده است. درگذشته به دلیل بارش های بسیار زیاد بیشتر مردم جو و گندم و حتی پنبه خود را به صورت دیم کشت می کردند و نیازی به آبیاری شخصی نبود با بارش هایی که در طول سال وجود داشت محصولات سیراب می شد.
از نمودار کاملا واضح است که در سه سال ابتدایی کشت محصول پنبه از روش آبی برای کاشت استفاده نمی شد از سال 1359به بعد روش آبی وارد کار شد. همانطور که مشاهده می کنید در طی برخی از سال ها با اینکه روش آبی روی کار آمده بوده و به نسبت دیم مطمئن تر بود اما همچنان در برخی از سال ها افراد باز از روش دیم استفاده می کردند.
روش دیم در سال1367 به شدت مورد استفاده قرار گرفته که به دلیل بارش های طولانی مدت بوده است. و کمترین میزان آبیاری محصول پنبه به روش دیم در سال های 1389 و 1390 بوده است. آبیاری از روش آبی در سال های ابتدایی که ناشناخته بوده و میزان کمی را به خود اختصاص داده است اما از سال هشتاد تا هشتاد و نه بسیار مورد توجه بوده است.
نمودارهای مربوط به سال 1358 تا سال 1392
با توجه به نمودارهای موجود در این زمینه مشاهده می کنیم که در سال 1358 با تولید بسیار بالایی از این محصول روبه رو شده ایم و ازآن الیاف زیادی به دست آمده است. در سال 1360 این محصول با افت چند درصدی کشت در کشور روبه رو شده است و تا هشت سال بعد این روند ادامه داشته و همچنان روند صعود و نزول را مشاهده می کنیم.
متاسفانه از سال 1370 تا سال 1372 با افت بسیار شدید این محصول هم از نظر تولید و هم از نظر صادرات پنبه مواجه بوده ایم. در سال 1374 با روند صعودی بازار صادرات پنبه دوباره رونق گرفت و در سال 1375 با بیشتر میزان صادرات پنبه و کشت آن روبه رو شده ایم که کشور در زمینه رشد اقتصادی توانسته به جایگاه بالایی برسد. در این نمودار میزان کشت و صادرات و همچنین میزان عملکرد الیاف و ساخت آن به نمایش گذاشته شده است که به راحتی قابل فهم است.
مطمئنا کشت این محصول در این سال به شهرهای شمالی کشور برمی گردد. در سال 1376 دوباره به شدت با مشکل تولید پنبه مواجه شده ایم و میزان تولید و عملکرد الیاف و صادرات پنبه بامشکل مواجه شده است. در سال 1378 خوشبختانه شاهد روند صعودی صادرات پنبه و کشت آن بوده ایم. این روندها به راحتی قابل شناسایی هستند و با استفاده از این نمودارها به راحتی می توان پیش بینی کرد که کشت و صادرات پنبه چگونه خواهد بود.در واقع این نمودار ها در جهت راهنمایی افراد رسم شده اند.