گواهی بازرسی کالا به چه منظوری استفاده می شود؟
گواهی بازرسی کالا پس از انجام امور بازرسی برای کالاهای وارداتی و کالاهای صادراتی صادر خواهد شد. این گواهی به منظور انجام امور مربوطه به بازرسی و صادراتی مورد استفاده قرار می گیرد و دارای ارزش بسیار زیادی می باشد. برای این که بیش تر با اهمیت گواهی بازرسی کالا آشنا شوید، مثالی را خدمت شما عرض خواهیم کرد. اولین قدمی که پس از واردات کالا یا آخرین قدمی که پس از صادرات کالا باید انجام دهید، به بازرسی کالاها مربوط می شود. به همین دلیل باید این گواهی ارزش زیادی داشته باشد که مهر تاییدی برای صادرات و شروع کار واردات می باشد.
شاید این سوال برای شما ایجاد شده باشد که چه زمانی دقیقا گواهی بازرسیکالا مورد توجه قرار گرفت و این بازرسی به صورت اصولی انجام پذیرفت؟ در ادامه به این پرسش پاسخ خواهیم داد. قبل از رسیدگی به این پرسش لازم است که حتما با گواهی بازرسی کالا بیش تر آشنایی پیدا کنید. به همین منظور در ادامه توضیحاتی را در مورد انواع گواهی بازرسی کالا به شما ارائه می دهیم.
انواع گواهی بازرسی کالا
اولین دسته این نوع گواهی نامه ها، بازرسی پیش از ساخت می باشد. این بازرسی به منظور ارتقا کیفیت تولید و بازرسی های لازم در ساخت پروژه های مختلف می باشد. برای این که با این نوع بازرسی بیش تر آشنا شوید، در ابتدا باید بیش تر با واژه بازرسی آشنا شوید.
گواهی بازرسیکالا پیش از حمل
گواهی بازرسیکالا پیش از حمل هم یکی دیگر از انواع گسترده این نوع بازرسی می باشد که به بازرسی کردن کالاها پیش از انجام امور مربوط به حمل و نقل مربوط می شود، این بازرسی در زمان مقرر و تعیین شده گمرک انجام شده و سبب تفکیک اجناس اصل از غیر اصل خواهد شد. این بازرسی کالاها به منظور تطابق کالاها با آنچه که در بارنامه و مدارک تحویل داده شده به گمرک، انجام خواهد پذیرفت.
در صورتی که این مرحله از بازرسی به خوبی انجام شود، گواهی بازرسی کالا به موقع و در زمان مشخص ارائه می گردد. در این مرحله بازرسی به منظور بررسی کمی و کیفی کالاها انجام خواهد شد. بخش دیگر این بازرسی به نظارت بر بارگیری کالاها هم مربوط می شود و در صورتی که این کار به درستی انجام شود، مشکلات مربوطه به این مراحل به سادگی برطرف خواهد شد.
گواهی بازرسیکالا در مبدا
گواهی بازرسی کالا در مبدا هم از دیگر بخش هایی می باشد که در مراحل صادرات یا واردات به آن پرداخته می شود. در صورتی که کالایی از ایران به سایر کشورها صادر شود، در گمرک ایران این بازرسی به عنوان بازرسی در کشور مبدا انجام گرفته و مراحل مربوط به صادرات آن انجام می شود. این مساله به صادرات کالاها در کشورهای دیگر هم مربوط می شود و این بازرسی در این کشورها برای کالاهای صادراتی انجام خواهد شد.
گواهی بازرسیکالا در مقصد
نوع دیگری از بازرسی هم در زمان صادرات باید انجام شود و از آن با تعبیر گواهی بازرسی کالا در مقصد یاد می شود. این بازرسی کالاها در مقصد از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد و توسط شرکت هایی که کالاهای صادراتی را وارد کشور مقصد می کنند، باید پیگیری شوند. بازرسی های دیگری هم که مرتبط با واردات کالا و صادرات کالا می باشند، به صورت حرفه ای توسط گمرک انجام می شود.
حقیقت این است که این بازرسی ها بسیار گسترده می باشند و انواع زیادی دارند. بازرسی های مربوط به واردات به منظور اطمینان از کیفیت کالاهایی که به کشور وارد می شوند، انجام می گیرد. در نتیجه این نوع بازرسی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشند و توسط زبده ترین کارشناسان گمرک انجام خواهند شد. انجام مراحل مربوط به دریافت گواهی بازرسی کالا برای واردات به طور کامل توسط گمرک کشور مقصد انجام پذیرفت. گواهی بازرسی کالا برای صادرات هم توسط کشور مقصد ارائه می گردد و امور مربوط به این نوع بازرسی توسط این کشور انجام خواهد پذیرفت.
تاریخچه بازرسی کالا و صادر شدن گواهی بازرسیکالا
اولین بار در زمان جنگ جهانی دوم گواهی بازرسی کالا مورد توجه قرار گرفت و این بازرسی در زمان مقرر و در کمترین زمان انجام شد. در این زمان اتفاقات بسیار متفاوتی در زمینه تجارت به وجود آمد و بازرسی ها به صورت اصولی و در کمترین زمان انجام شد. رشدی که تجارت در آن زمان تجربه کرد،
بسیار روند سریعی داشت و پیشرفت های بسیار زیادی را در این زمینه شاهد بوده ایم. به طوری که پدربزرگ های ما برای ما در زمان کودکی قصه های زیادی از رونق تجارت و صادرات و واردات در آن زمان و وجود اجناس گرانبهایی در کشور گفته اند. این تاریخ شفاهی ثابت کننده وجود تجارت گسترده و طبیعتا سایر بخش های آن مثل گواهی بازرسی کالا می باشد. این تاریخچه ای که تا به حال آن را بیان کردیم به نسل های بعدی هم منتقل شد و راه هایی که در آن ز مان برای رونق تجارت انجام می پذیرفت، با این تاریخ شفاهی انتقال پیدا کرد.
تعریف بازرسی کالا
در بالا به مورد مهمی اشاره کردیم و گفتیم که ممکن است افراد دید درستی در مورد تعریف بازرسی نداشته باشند، از این رو به تعریف بازرسی کالا به صورت صحیح خواهیم پرداخت.
بازرسی کالا به بررسی کالاها از منظرهای گوناگونی مثل جنبه بهداشتی، از نظر کیفیت کالاها، تطابق داشتن تعداد اعلام شده با محموله صادر شده یا وارد شده به کشور، وجود اجناس قاچاق در بین کالاها و موارد گسترده دیگر گفته می شود. یکی از این موارد می تواند بازرسی برای اطمینان از بسته بندی صحیح کالاها هم باشد.
در صورتی که تمامی این موارد به خوبی بررسی شود و مشکلی گزارش نشود، گواهی بازرسی کالا صادر شده و مراحل دیگر صادرات و واردات طی خواهد شد. البته لازم به ذکر است که مواردی که تا به این جا در مورد بازرسی ذکر کردیم، کامل نبود و بازرسی ها از جنبه های مختلف دیگری هم انجام خواهد پذیرفت. گواهی بازرسیکالا به منظور اطمینان از صحت تمامی بخش هایی که ذکر شد، صادر می گردد. در نتیجه احتمال خطا در صادرات و واردات کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد.